De Friese Stabij

Oorsprong

De Stabij is één van de twee Friese hondenrassen ,de andere is de Wetterhoun. Over de oorsprong van de Stabij is niet heel veel bekend. Dit ras komt oorspronkelijk uit het oost/zuidoosten v.d. provincie Friesland en komt daar waarschijnlijk al ver voor 1800 voor.

Qua uiterlijk zijn er overeenkomsten met de Drentse patrijs en de oorspronkelijk uit Duitsland komende Heidewachtel (ook wel klein Münsterländer). De Stabij was (en is), een gebruikshond en werd op het platteland gebruikt als ongedierte bestrijder (muizen, ratten), jachthond, maar ook als gezelschapshond, waarbij verdraagzaamheid t.o.v. kinderen, en eigen erfdieren werd gevraagd.

Karakter

Stabijs zijn schatten van honden, maar aangezien ze ook dat stukje zelfstandige jachthond in zich dragen, is enige (soms behoorlijke), eigenzinnigheid de meeste Stabijs niet vreemd. Dat betekent dat in de opvoeding van de hond geduld, consequent zijn, een lange adem en een zachte aanpak van de hond erg belangrijk zijn.

Een te harde hand bij het opvoeden en aanleren van vaardigheden werkt bij de Stabij averechts. Een goede opvoeding resulteert in een lieve, aanhankelijke, slimme en gehoorzame hond, die zeker geen doetje is en af en toe toch nog een beetje eigenzinnigheid kan laten zien.

Gezondheid

Waarschijnlijk doordat in vroegere jaren minder strenge regels t.a.v. de fokkerij golden, kwam het met enige regelmaat voor dat er  aangeboren afwijkingen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en epilepsie in de Stabijpopulatie konden onstaan. Door strengere regelgeving en controles van ouderdieren komt dit gelukkig de laatste jaren minder vaak voor.

De rasvereniging voor Stabij en Wetterhoun (Nederlandse Vereniging voor Stabij en Wetterhoun), houdt hier, samen met de Raad van Beheer, toezicht op.

Nederlandse Vereniging voor Stabij en Wetterhoun

Zoals hierboven al genoemd is de NVSW de rasvereniging voor Stabijs, Wetterhoun en hun eigenaren. De vereniging is opgericht in 1947, te Leeuwarden en behartigt de belangen van de beide Friese rassen, de hondeneigenaren en de fokkers die bij de vereniging zijn aangesloten.

Op hun website; www.NVSW.nl.is veel in formatie te vinden over de beide rassen . Ook iedereen die overweegt om een Stabij ( of Wetterhoun ) baas te worden, kan hier terecht voor de nodige informatie/voorlichting.


Bronnen

De Friese Stabij (over dieren/staande jachthonden)
De Stabij, Bijke in alle opzichten. Auteur; Wiebe Dooper
Toepoels hondenencyclopedie